Sommerfestivalen fra Jonsok til Olsok

For tredje året arrangeres det sommerfestival fra Jonsok til Olsok langs Kulturveien med fokus på mennesker i møte med natur og kultur! I dagene fra 24. juni til 29. juli finner 25 ulike arrangementer sted langs Kulturveien, og uansett interesser vil du garantert finne et eller flere som fanger din.


Sommerfestival fra 24.juni til 29. juli

Sommerfestivalen Jonsok til Olsok startet i det små i 2000 etter initiativ fra Ingrid Lien, en aktiv dame som leder både Skjerstad kommunedelsutvalg og referansegruppen for utviklingsprosjektet Kulturveien.

Tanken om en unik sommerfestival som varte i fem uker, fra Jonsok til Olsok hadde modnet hos Ingrid en tid, og det tok skikkelig av da hun inviterte med seg sambygdinger på et møte. Hendene gikk rett i været – det var mange som ville være med å skape en ny sommerfestival!

Styret for sommerfestivalen Jonsok til Olsok består av stødige og kunnskapsrike mennesker, alle med lokal tilknytning til Skjerstad kommunedel. Felles iver for å skape noe sammen gir ikke bare fine opplevelser for gjestene, det gir også et unikt og givende fellesskap for gjengen i Jonsok til Olsok og friville knyttet til de ulike arrangementene.

Fra venstre: Ingrid Lien, Magne Hanssen, Grete Høgset, Inge Arne Leite, Hildur Gryt og Geir Helgesen. Gøran Pedersen, Charlotte Espejord Jakobsen og Egil Arnsby var dessverre ikke til stede da bildet ble tatt.

Mennesker i møte med natur og kultur

Innholdet i festivalen er bredt sammensatt og inneholder blant annet familiedager, foredrag, historiske vandringer, konserter, kunst, matopplevelser, samisk kulturhistorie og mye mer. Alle aktiviteter for barn og unge er gratis, og hele Kulturveien tas i bruk som festivalsted. Den varierte naturen langs Kulturveien spiller en nøkkelrolle for festivalens aktiviteter og de finner sted både i fjæra, i de ulike grendene og høyt til fjells! Hele programmet til festivalen finner du på www.jonsoktilolsok.no  

 

Eventyrlig program

2022 er programmet mer rikholdig enn man kunne drømme om etter kun tre års drift, og spenningen knyttet til festivalens somre inn mot 2024 og «Europeisk kulturhovedstad» er stor. Alle festivaler starter med en flott åpning, og sommerfestivalen Jonsok til Olsok er intet unntak.

Åpningskonserten var lagt til Misvær kirke som var så godt som fullsatt da festivalsjef Ingrid kunne ønske velkommen til årets festival. Hun presenterte videre Ordfører i Bodø kommune, Ida Pinnerød som hedret både frivilligheten og festivalen for positivt arbeid med stedsutvikling langs Kulturveien. Ingrid fikk på vegne av festivalen overbragt blomster, og lykkeønsker for en flott festival.

Dyktige musikere sto for åpningen

I Misvær kirke fyltes kirkerommet med Misvær sangerlag, sopran Dasha Katyba, Steinar Pedersen på klaver, guttene «fra Mars»; Håvard Falch Belsheim, Emil Fjeldavli og Jacob Nisja Gjønnes. Magne Hanssen var stødig på både klaver og piano, mens dirigent Geir Helgesen ledet kvelden i mål. Misvær sangerlag fikk utdelt blomster og ble gjort stas på i kirken av både Ingrid Lien og Ordfører Ida Pinnerød.

Misvær sangerlag som i fjor måtte utsette sin 150 års feiring på grunn av corona kunne endelig synge sammen for publikum. Åpningskonserten til festivalen ble brukt til å hedre koret som nå kan se tilbake på at de ble etablert for 151 år siden, allerede i 1871. Imponerende! 

Eventyrdamen Eirin Edvardsen formidlet også historie rundt både Jonsok og Olsok med høy innlevelse til både latter og ettertenksomhet til tilhørerne.   

Avslutningsnummeret, hvor alle musikere og sangere deltok var selvfølgelig et høydepunkt. Ifølge de fremmøtte og festivalsjefen var det en mektig opplevelse da de i fellesskap fremførte «Conquest of Paradise».

 

Servering og programpresentasjon

Etter konserten var det dekket på til forfriskninger i kirkehagen med spekemat fra Lundal i lunt kveldsvær. Grete Høgset presenterte programmet til festivalen til god stemning blant gjestene. Nå er vi sikre på at sommeren kommer langs Kulturveien med masse flotte arrangement i regi av sommerfestivalen Jonsok til Olsok!

Lars Olav Handeland
Styret i sommerfestivalen Jonsok til Olsok
Jørn Otto Hansen
Åpning av sommerfestivalen
Jørn Otto Hansen
Sopran Dasha Katyba trollbandt publikum
Jørn Otto Hansen
Eventyrdamen Eirin Edvardsen
Jørn Otto Hansen
Misvær sangerlag med dirigent Geir Helgesen
Jørn Otto Hansen
Misvær sangerlag med Magne Hanssen
Jørn Otto Hansen
Misvær sangerlag gratuleres av Ordføreren
Jørn Otto Hansen
Servering i kirkehagen
Jørn Otto Hansen
Spekemat fra Lundal og flatbrød fra May Johansen