Norgeskartet på kjøkkenbordet
Matti og daværende kone bodde på begynnelsen av 80-tallet på Stokmarknes og begge følte det var for tidlig å slå rot. I fellesskap søkte de nye utfordringer og jobber, hun som helsesøster, han som leder i kommunal sektor. Til slutt satt de igjen med fem konkrete jobbtilbud for dem begge i fem kommuner i Norge. De visste lite om alle stedene og det viste seg å bli umulig for dem å velge sitt nye bosted. Det var da Matti ba Lisbeth snurre Norgeskartet på kjøkkenbordet mens han selv sto med ryggen til, ventet – og plasserte blyantspissen i blinde på kartet. Det ble Misvær.
Stein, troll og papir
Siden har han kvesset utallige blyanter, tegnet, malt og laget skulpturer. Han har hatt kunstutstillinger både Norge, Finland og Sverige i tillegg til at han har levert et tyvetalls illustrasjoner til fire ulike kulturminneprosjekter i regi av sametinget. Flere av disse har bidratt til å utvikle Mattis kunst, blant annet oppdraget han fikk i 2019 om å lage kart og illustrasjon om «Trollholmsundet».
Historien ble til at det var troll som ble til steiner da sola skinte, og etter å ha studert steinene i ulike perspektiver var illustrasjonen født. Det har etter hvert blitt mange flotte tegninger og maleri med Mattis troll.
Han bruker også småfolk fra naturen og dyr i sine verk. De formidler følelser og gir tanker på en måte som treffer annerledes enn om det hadde vært mennesker på bildene hans. Mange av Mattis arbeider tar også utgangspunkt i hans egne natur- og reiseopplevelser. Hans bilder er like godt fra kirkestedet i Gildeskål som i fra gaten i Hellas, et land han har besøkt 14 ganger.
Pådriver og kulturpris
Gjennom jobben i Skjerstad kommune tok han initiativ, var delaktig i og sørget for gjennomføring av en mengde små og store prosjekt. Han var sentral i både revyoppsettinger, Norgesmesterskap på ski, Misværrennet, skytebane i kjelleren på gammelskolen i Misvær – og ikke minst etablering av Vestvatn alpinanlegg! Matti omtales som «bakkens far» - ettersom det var hans initiativ, drivkraft og evne til å få folk til å dra lasset sammen som skapte alpinanlegget.
Matti har selv vært en aktiv skigåer gjennom hele livet, - og drevet aktivt med blant annet baneskyting, orientering, friidrett og fotball. Han ble tildelt Skjerstad kommunes Kulturpris for sin innsats innenfor utviklingstenkning, og husker tilbake at han da fremhevet hvor givende det var å ha kommet til Misvær, og alt det han hadde fått være med på å skape. Og skape – det fortsetter han med.
Det ligger i slekta?
Man kan lure på om Mattis interesse for tegninger og kunst var forutbestemt? Han vokste opp som en av åtte søsken som kunne se at både far og bestefar tegnet og malte, i tillegg til at på realskolen var det utøvende kunstnere som underviste elevene allerede fra femte klasse. Matti husker tilbake til at det var med på å danne hans interesse, følelse og utførelse av kunsten. Både Matti og to av hans søstre har arbeidet som kunstnere, og deres bestemor sydde skjorter etter Mattis illustrasjoner.
Blodsbrødre
Noen år etter at det unge ekteparet hadde flyttet til Misvær ønsket Lisbeth å reise videre. Matti hadde slått rot, så han ble. I Misvær. Hit kom også Mattis yngre bror, Vesa på besøk fra Finland flere ganger. Da Sovjetunionen ble oppløst gikk det hardt ut over finsk økonomi, og den økende arbeidsledighet for bygningsingeniører gjorde at Vesa sto uten jobb. Matti som hadde mange planer om utvikling i datidens Skjerstad kommune ønsket broren varmt velkommen over landegrensene!
Brødrene bodde sammen til å begynne med, og Vesa ble sammen med Matti aktiv i Vestvatn alpinanlegg som da var inne i sitt tredje driftsår. Gjennom vennskapet til familiene i Vestvatn traff Matti etter hvert sin samboer Karin som han nå bor i Bodø sammen med. At hans blodsbror kom til Mattis univers med byggeteknisk utdanning og erfaring fra arbeid med betong skapte en ny uttrykksform for Mattis kunstuttrykk.
Troll, skiløpere, geiter og en elg
Flere av skulpturene Matti har laget finnes i dag langs Kulturveien. Den første skulpturen Matti lagde var ikke uventet et troll som du i dag finner på Misvær Camping. I Misvær sentrum står tre av Mattis bestillingsverk, «Bautaen» på Torget, «Bakeren» utenfor Amor Kafe og «Villsvinet Igor» rett over veien på privat eiendom.
I forbindelse med Olympiske leker i 1994 fikk Matti i oppdrag å lage en skulptur av skiløpere, og denne finner du utenfor Vestvatn grendehus nettopp i Vestvatn. Han laget også flere geitebukker til bygda som skapte Misværosten – en av disse ser du om du kjører forbi Finnvali Naturpark på FV 813 mot Beiarpuls. På Ljøssenhammeren finnes det som er en av Mattis største skulpturer i betong, elgen. Denne ble laget i Misvær og fraktet opp på fjellet på åpen lastebil. Det ryktes at flere fikk seg en støkk og trodde de så en ekte elg – på et lasteplan langs Kulturveien.
Sterk skapertrang tar nye former
Skapertrangen til kunstneren som tilfeldig havnet hos oss langs Kulturveien har heldigvis ikke gitt seg. Under årets sommerfestival Jonsok til Olsok har Matti ikke bare kunst- og salgsutstilling i gammelkiosken i Misvær.
Det blir nemlig også avdukning av Mattis siste abstrakt lydinstallasjon – et bestillingsverk fra festivalen. Sammen med sin sønn, Sakari Jäntti har Matti laget noe spennende som illustrerer menneskets møte med natur og kultur. Matti og sønnen Sakari har arbeidet sammen med tre prosjekter tidligere, blant annet bestillingsverket «Engelen» som står i Rognan sentrum.
Årets installasjon som avdukes under festivalen Jonsok til Olsok i løpet juli har kunstneren gitt navnet «Uptunes» og er kanskje den høyeste og mest avanserte istallasjonen kunstneren har skapt så langt. Og hvem vet hva fremtiden bringer så lenge blyanten til Matti er nykvesset.