Det er lys i husan!

Astrid og Chris er tobarnsforeldrene som valgte å flytte fra Oslo til en avsidesliggende, nedlagt samisk fjellgård på Kåsmo, langs Kulturveien. Etter seks år på gården har de bygget bed på over 500 meter hvor nytt liv vokser fra jorda, og fremtidsplanene til det driftige paret er mange.

Sunn og usprøytet dyrking

Ekteparet går i sin egen og fremtidsrettet retning på sin dyrkingsmetode. På nettsiden til www.kasmofarm.no kan vi lese: «Målet med de metodene vi bruker for å dyrke på, er å bygge god jord på eiendommen vår.

Det betyr å tilføre masse organisk materiale, la naturen gjøre sin greie, og at vi (kanskje viktigst av alt) ikke graver i jorda. Vår no-dig metode betyr at mikroorganismer, sopp og meitemark og alt annet som finnes under føttene våre og som gjør alt det harde arbeidet når det kommer til å lage sunn jord, får være uforstyrret til å gjøre det de gjør best», og interesserte inviteres gjerne på et kopp kaffe på gården for å lære mer om metoden.

På gården på Kåsmo ble det i tidligere tider blant annet produsert korn, slik som her på bildet lånt fra Odd Lekang:

Gårdsbutikk

Gården, som er fra 1800 tallet har mange bygninger hvor paret ønsker å lage gårdsbutikk i det eldste bolighuset.

Den 2. juli var det offisiell åpning på Kåsmoen, og hovedrommet var fylt med selvdyrka grønnsaker, urter og blomster fra hagen. Her har paret også åpne dager enkelte helger, hvor gjester bys på kaffe, kake – og kanelsnurrer når tiden strekker til.

Følg med på facebooksiden til Kåsmo Farm for oppdaterte åpningstider:

https://www.facebook.com/kasmofarm

Store hjerter for barn

Paret bor på gården sammen med sine to barn, Ophelia på 5 og Dylan på tre år. Barna får en oppvekst i naturen, samtidig som det ikke er langt til Misvær og Skjerstad, med barnehage, skole – og besteforeldre.

Både Astri og Chris jobber med barn. Astri som lærer på Misvær skole, og Chris som «Kultur og fritidskonsulent for barn og unge» i Beiarn kommune. Paret har dermed god kompetanse på oppvekstområdet, og ser ikke bort fra at det vil tilbys gårdsdager for skoleklasser allerede til neste år. Denne sommeren ble det gjennomført vellykkede prøvedager for både frilufts- og bærekraftskolen fra Beiarn, hvor engasjerte ungdommer lærte om blant annet dyrking, grønnsaker og urter.

 

Grønnsaksposer 

Gjennom sommeren tilbyr Kåsmo Farm grønnsaksposer med ferske grønnsaker og urter med nydelige smaksopplevelser. Her plukkes grønnsaker som er spiseklare og danner grunnlaget for mat vi kan spise med ekstra god samvittighet! Grønnsaksposene får du ved å besøke gården, hvor du kan være med å plukke de grønnsakene du har mest lyst på. Dette er en opplevelse for både voksne og barn, og er både hyggelig og lærerikt. 

Paret kjører også ut grønnsaksposer til både Misvær og Beiarn. Følg med på  Kåsmo Farms facebookside https://www.facebook.com/kasmofarm for oppdateringer, eller ta kontakt på telefon 4033 8595.

Du har mulighet til å bli andelshaver!

Fra 2022 tilbyr gården å bli andelshaver og dermed få tilgang til både ferske grønnsaker, fellesskap og opplevelser, i tillegg til utlevering på et fast sted gjennom hele sommersesongen.

Les mer om å bli andelshaver her: https://www.kasmofarm.no/andelsgard

 

Gode naboer og endeløse muligheter

På Kåsmoen er paret takknemlig for å ha veldig gode naboer som stiller opp og hjelper til. Ved å få både flis, gress og halm fra nabolaget kan de lage kompost selv og utgiftene til dyrkingen blir mindre. Det er avgjørende for å kunne fortsette å utvikle gården meter for meter.

Et annet småskalaprodukt Astri og Chris er i gang med er osteproduksjon, selvfølgelig med planer om å utvide produksjonen etter hvert. I tillegg jobber de for å skape mulighet for å ha egen parsellhage, ta imot små grupper til bespisning i hagen med egenproduserte produkter, og andre spennende og ekte opplevelser.

For å lese mer om drivende dyktige mennesker på gården hvor det virkelig spirer med nytt liv, besøk www.kasmofarm.no

Kulturveien
Familien Gryt-Winfield ønsker velkommen til Kåsmo Farm