Sommerturer langs Kulturveien

Langs Kulturveien finner du muligheter for fine turer og opplevelser gjennom hele året!

Nå er sommeren endelig like rundt hjørnet, og vi gleder oss til late og gode dager! Langs hele Skjerstadfjorden er det mange fine steder å stoppe for å nyte utsikten, gå tur langs fjæra og gå på oppdagelsesferd. Med utgangspunkt i Misvær kan du for eksempel gå eller sykle den gamle veien forbi Espenes, mot Sjånes. Ved bommen før Nupen finner du en fin, liten vik som er ypperlig til oppdagelser, grilling og kakaodrikking!

Gapahuker med grillmuligheter

I området rundt Misvær finner du gapahuker både på Agermoen, på Menes, i Tverrlia og ved Rognlivannet . Gapahukene er satt opp på dugnad av helselag, pensjonistforening, Grunneierlag og Misvær skole. Her kan utsikten nytes sammen med medbragt mat og områdene byr på både lek, ro og oppdagelsesferder. På sommeren er mange av dyrene ute på utmarksbeite, så er dere heldige kan dere treffe på både vennligsinnede geiter, sauer og kyr. Spesielt geitene er folkekjære og kan finne på å følge etter deg. Det beste tipset fra en av Kulturveiens geitebønder er da å «spille død» - sitte helt rolig og overse dyrene inntil de går videre til sitt. 

Agermoen

Fotograf: Kristina Engeraas

Nært på naturen

Graddholmen på Skjerstad er foruten å være et av tusenårsstedene i Bodø et fantastisk turområde for store og små. Her finner du stor boltreplass ved fjorden, fantastisk utsikt, gapahuk og grillplass hvor du kanskje steker fisken du fisker fra bergene? Ved Skjerstad oppvekstsenter er det nylig oppført en flott grillhytte som innbyr til kos og samhold. Fra i sommer er det også muligheter for å stå med bobil og campingvogn tilknyttet strøm med fjordutsikt. 

Fjord og fjell

Breivik byr på en fantastisk fjordutsikt, og har en flott gjestebrygge om du ønsker å legge til med båt. Fra Breivik kan du følge de gamle ferdselsveiene over til både Misvær og Saltdal. Langs turen til Misvær ligger fiskevannene som perler på en stor. Velger du turen over til Saltdal vil du passere Kjettnes, hvor du kan du gå på oppdagelsesferd å finne den gamle kalkovnen fra 1910. På Kvanndalen kan du også se et gammelt kvartsbrudd som var i bruk helt til tidlig i 1970.

Finnvali Naturpark i Vesterli har også åpen grillhytte og gapahuk, i tillegg til at du finner rasteplasser med muligheter for koselig rast i området. Både ved Kiskvatn, Vesterli bru og Kosmohalsen langs Kulturveien er det tilrettelagt med bålplasser og gapahuker og disse spesielle rasteplassene er virkelig verdt et besøk. 

Finnvali Naturpark

Fotograf: Monica Helena Johansen

Siden 1961 har det vært sæterdrift ved Ljøsenhammeren, og sommeren 2022 vil det være over 300 geiter til seters. Geitene drar gjerne langt til fjells på dagtid, men hver dag klokken 07:00 og 17:00 tas de inn til melking i fjøsen. Barn og voksne som ønsker å se på melkingen av geitene er hjertelig velkomne hver dag kl. 17:00.

I området rundt Ljøsenhammer seter på grensen til nabokommunen Saltdal er turmulighetene mange, og her kan du vandre lenge uten å treffe andre mennesker.

Ljøsenhammeren

God seng og god mat?

Har dere lyst å til å overnatte hos oss både hos Misvær Camping og Arctic Cabins, hvor det også er matservering fra italiensk kjøkken. I Misvær finner du også Amors og Kom Inn og som serverer distriktets populære rett: møsbrømlefser i tillegg til småretter, kaker, smørbrød og mye annet godt!

På kartfunksjonen vår finner du mer informasjon om både spisesteder, turer, aktiviteter og utvalgte kulturminner. På nettsiden vår, www.Kulturveien.no finner du også egen eventkalender hvor du finner ulike arrangementer langs Kulturveien for hele sommeren. 

 

Velkommen til Sommer langs Kulturveien!

 

 

Daniel Sundnes