Turopplevelser langs Kulturveien

Har du ennå ikke opplevd Kulturveien? Nå er tiden inne! Her finner du naturopplevelser i verdensklasse.

Gå til kart

Det kryr av naturopplevelser

Fra kjente Saltstraumen til Misvær og Beiarn kryr det av naturopplevelser. Vi omtaler her noen av de mer kjente naturopplevelser i området. 

Du kan trygt si at Kulturveien har alt:

  • Hav
  • Fjord
  • Skog
  • Fjell
  • Vidde
  • Dal

Saltstraumen

Saltstraumen er nok det mest kjente stedet i området. Saltstraumen er et marint verneområde og besøkes årlig av tusenvis av nasjonale og internasjonalt turister. At Saltstraumen byr på dykking og fiske i verdensklasse er velkjent, men visste du at du også kan bo, spise og sove godt her?

Saltstraumen hotell med sin vakre plassering, Tuvsjyen med sine steinalderopplevelser og lokale guidede turer, gjør Saltstraumen til den perfekte start på din naturopplevelse!

Børvatnet og Børelva i Hogndalen

Vakre Børelva som er fredet, og Børvatnet som er lett tilgjengelig via bilvei, er verd å besøke. Det finnes stor ørret i Børvatnet selv om den som alle andre steder ikke er lett å lure.

Hogndalen i seg selv er idyllisk med skoger, grønne enger og fin natur.

Ljønes og Kvalnesområdet

Landbruksland og historisk grunn på Kulturveien. Ljønesøya som er vernet har sin historie, og en del av den er blodig. Ljønesøya er også kjent som et avrettingssted.

Du kan få en fortelling her: Historie om henrettelser på Ljønesøya

Området har mange kulturminner og en til tider stor bestand av rådyr.

Støvsetbrua og veien til Skjerstad og Breivika

På Kulturveien tar du av mot Skjerstad over Støvsetbrua. Her finner du skulpturen Protractus før du kommer til brua og nærmer deg Skjerstad.

På Skjerstad finner du også en eldgammel kultur fra lenge før vikingetid. Noe av dette er registrert og gjenstander er tatt vare på.

Naturen i området er frodig og vakker, med veldig gode ørretvann i øvre deler av Breivik. 

Skjerstad kirke står i midten av Skjerstad og ruver majestetisk over området. Sagaspillet Ragnhild`s drøm som finner sted på Tusenårsstedet og historiske Graddholmen, settes opp med jevne mellomrom. 

Noe godt og drikke på Bjørns bryggeri, Lystgaard med selskapslokaler og pub, butikk med kai og drivstoff for deg som ankommer i båt er verdt å nevne. 

Misværfjorden med Oldereid og Kvarv på hver sin side av fjorden

Fra veien har du ofte et øye på mektige Nupen der hvor veien gikk tidligere. Nupen er rasfarlig og veien ble derfor stengt. Området nedenfor Nupen er spesielt der du ser hvordan naturen har herjet med veien. Digre steiner på størrelse med hus ramler ned fra dette fjellet - så pass på.

Naturen er preget av fjorden og er svært frodig. Sauehold og geit var svært utbredt før. Ofte var det også is på fjorden vinterstid slik at man kunne fiske på isen.

Området er et populært hytteområdet, og med jevne mellomrom kan du være så heldig å finne drømmehytten eller drømmetomten til salgs.

Misvær sentrum

Lakselva som huser både sjøørret og laks bukter seg mellom historiske bygg og landbrukseiendommer i Misvær før den renner ut i fjorden. Her finner du vandrestier, bademuligheter og gode mulighet for godt fiske.

Like ved sentrum finner du også fjellveien opp til Rognlivatnet og et fantastisk naturområde.

Mat og bevertning på Urtehagen på Tofte, Coop marked, YX bensinstasjon, Amors butikk er noen av flere tilbud i sentrum.

Like utenfor sentrum ligger Misvær camping klar til å ta i mot gjester hele året.

Karbøl, Brekke og Vesterli

Fra Misvær går turen inn i naturområdene i Karbøl, Brekke og Vesterli. Det store Gjømmervatnet finner du på fjellet her. Området har flere hytter til utleie for den som vandrer i fjellet.

I området finner du vakre elver, et verneverdig Randmorenelandskap, fjell og daler.

Ved veien når du kommer opp til Skarsvatnet finner du dypbergarten Peridoditt som er en del av vår geologiske arv. Du er nå i det som omtales som svært viktige friluftsområder av Miljødirektoratet.

Skarsvatnet i seg selv er et prioritert våtmarksområde.

Veien opp og over Beiarfjellet

Naturparken Finnvali møter deg på veien opp til Beiarfjellet. Et spektakulært naturområde som byr på det beste Norge har å tilby. Et stopp her kan lett ta flere timer - ja kanskje finner du ut at du vil overnatte. Finnvali er perfekt for barnefamilier. 

Viddeaktig landskap med høye fjell og fantastiske fiske- og jaktmuligheter møter deg på toppen av veien.

Veldig gode turområder og stier finner du ved tunnellen øverst på fjellet.

Mange skjeldne dyrearter som Havelle fuglen og vekster som blomsten Engbakkesøte finner du i disse områdene.

Lengre inn ved Lurfjellområdet finner du trollske Tindvannet som i seg selv er verdt en gåttur. Og utsikten... Den må bare oppleves!

Beiarn og Beiardalen

Fantastiske og bortgjemte Beiarn er en perle av de skjeldne. Ikke bare finner du Norges beste lakseelv her, men bokstavelig talt en av de vakreste elvedaler vi har i Norge. Store grottesystemer, bortgjemte naturperler og vernede våtmarksområder avløser hverandre. 

Landbruksområder preger dalen som er omringet av majestetiske fjell som Seglfjell. Beiarfjorden er også verdt et besøk.

I øvre deler av Beiaren finner du Gråtådalen med sine 70 grotter. Intet sted i Nordland kan skilte med så mange grotter på ett sted. Noen går flere kilometer inn i fjellet.

Den 250 meter lange Løvstadgrotta er kanskje vakrest med hele 3 sjøer. Noen påstår at ingen grottesystemer kan måle seg med Nordlands, og det skjønner man godt når man har vært her en tur.

Langs hele Kulturveien finner du stier og naturløyper som tar deg inn i herlige naturområder. 

Verdens nordligste Almeskog må vi også nevne. Og rariteten flueblom, en skjelden blomst, som lett kan forveksles med fluer.

Historien er rikholdig og av naturen her har man hentet ut alt fra skifer til produksjon av trevarer som skjer den dag i dag.

Du blir ikke lommekjent i Beiarn i løpet av en dag, så sett gjerne av tid her.

Veien over til Saltdal

Ljøsnehammaren har et kulturlandskap som er veldig markant. Her går geit og sau på beite, og titt og ofte også på veien så følg med hvor du kjører!

Reindrift og andre aktiviteter er betydelig her oppe. På vinterstid kan du blant annet få oppleve sledetur med vakre sterke sledehunder sammen med Saltenguidene.

Marmorbruddet i Ljøsenhammar er verdt en titt. Terrenget her oppe er lett og oversiktelig å vandre i. Tar du av på veien og parkerer oppe i Vestermosætra har du som flere steder i området muligheter for å leie hytter i vakre naturområder. Gåsvassbu finner du også her i området.

Kjører du videre nærmer du deg vakre Saltdalen og slutten på Kulturveien. Veien fører deg til E6. 

Og med dette ønsker vi deg magiske dager langs Kulturveien!

Finnvali Naturpark
Finnvali Naturpark
Høyskytte Bue
Høyskytte Bue
Skjerstad kirke
Skjerstad kirke

Relaterte artikler